СИНДРОМ НА КАРПАЛНИЯ ТУНЕЛ

 

 

 

Синдром на карпалния тунел (карпален тунел – пространството между костите на китката и съединителната тъкан над сухожилията на мускулите, които сгъват пръстите).

Синдромът на карпалния тунел е повтаряща се травма и е едно от най-често срещаният тип заболявания в Съединените щати, свързани с естеството на работа. С увеличаването на работата с компютри ни все повече и повече се сблъскваме с това заболяване. Затова е важно да разберем как бихме могли да го предотвратим.

Корените на синдрома се намират в налягането върху средния нерв, намиращ се в нервния канал, обвиващ нервите и сухожилията на китката. Той възниква обикновено след дългогодишна работа, включваща постоянно натоварване на ръцете (при машинопис), или може да се появи внезапно след подуване на китките. Заболяването може да е и следствие от артрит или в някои случаи от задържане на течности в организма на бременни.

Синдромът се характеризира с болки в китките и ръцете и специално в случаите, когато палецът се притиска към дланта. Усеща се пареща болка, изтръпване или болка, пълзяща към лакътя и рамото. Тя може да е непрекъсната или да се появява през определени периоди от време и се изпитва най-често през нощта. При тежките случаи мускулите на ръката престават да функционират и могат да залинеят.

 

Лечение

Конвенционалната терапия на синдрома на карпалния тунел се състои от лекарствена терапия и хирургична операция. Но биха могли да бъдат опитани и други медицински подходи. Един от тях е акупресурата – едно самолечение, което има предимство да бъде безвредно и лесно за усвояване. Изненадващо е, че повечето от акупресурните точки се намират не върху самата китка, а върху лакътя.

Опитайте следното. Поставете показалеца на пет сантиметра под лакътната сгъвка. Притиснете за 10-15 секунди. При наличието на заболяване това място ще е чувствително в началото и спокойно в края на терапията.

Реконструктивната терапия е друг успешен подход към пациентите с това заболяване. Тя се прилага от лекарите остеопати, които са се специализирали в областта на скелетно-мускулните заболявания. Тази терапия включва инжектиране на солен разтвор в мускулно-лигаментната група, за да стимулира образуването на нови кръвоносни съдове. С тяхното образуване в лигаментите могат да бъдат доставени хранителни вещества, витамини и растежни фактори, които стимулират възстановяването на тъканите.

 

Профилактика

Най-добрият начин да се преборим със синдрома и другите повтарящи се травми е изобщо да не заболяваме от тях. Сюзан Фултън е журналистка от Ню Йорк, която страда от травми, свързани с работата й на компютър, и е създала един профилактичен комплекс. Тя очертава четири физически фактора, водещи до развитие на заболяването: повтарящи се движения, ограничени движения, статична поза, излишно усилие. Имайки предвид, че няма двама души, които да реагират еднакво за едно и също време, тя е определила етапите, които хората трябва да следват, за да превъзмогнат тези фактори.

Първо, почивайте си от повтарящите се движения и променяйте задачите си. Например телефонните разговори могат да са идеална предпоставка, за да се откъснете от компютъра. Или опитайте компютърните софтуерни програми за почивка.

Пренаредете работното си място с идеята да сведе до минимум свиването на ставите си под остър ъгъл, действия, които пробождат и възпаляват вътрешната тъкан. Задайте си следните въпроси относно позата си над бюрото: дали ръцете ми се намират под нужния ъгъл спрямо китките ми, когато пиша на машина? Ако е така, опитайте се да повдигнете или свалите клавиатурата. Направете съответните корекции. Захващам ли телефонната слушалка между ухото и рамото си? Използвайте само слушалки за глава. Навеждам ли главата си напред, за да виждам монитора? Приближете го и го наведете. Протягам ли се за телефона, защото е много далеч, като натоварвам по този начин рамото си? Преместете телефона по-близо.

Добре е по време на работния ден да не забравяме да се разхождаме и ад се протягаме колкото е възможно повече. Фултън отбелязва,че седенето в една поза натоварва тези мускули, които ви държат на едно място. По време на този процес те стават по-твърди и по-малко пластични.

Употребата на по-малки усилия по време на работа е идея, която може ида не ви хрумне, ако сте служител в офис. Но поне се опитайте да стискате по-леко молива. Ако работите с компютър, не стискайте мишката и не удряйте по клавиатурата. Идеята е да се извършва същата работа, но с по-малко усилия. Разучете какво ви създава напрежение в работата и как това се отразява върху вас.

 

Преглед на леченията

Акупресурата, назначена като самолечение, може да облекчи синдрома на карпалния тунел.

Реконструктивната терапия, предписана отлекар-остеопат, стимулира растежа на новите кръвоносни съдове, така че оздравяващите вещества да достигнат до нужното място.

Избягването на повтарящите се травми започва с разбирането на опасните ергономични фактори: повтарящи се движения, ограничени движения, ограничени движения, статично положение и излишни усилия.

За да се предпазите от синдрома и от свързаните с него проблеми, пренаредете работното си място, сменяйте задачите си, раздвижвайте се, когато е възможно, и следете работните си навици – дали не използвате ненужна мускулна сила?

 

Начало   Заболяване   Лечение

Alternative Medicine of Nature Алтернативна Медеицина от Природата